Αυξήθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» τον Ιανουάριο

  • 0

Αυξήθηκαν τα «κόκκινα δάνεια» τον Ιανουάριο

Tags : 

ika-eisfores-308x205Σημαντική αύξηση 20%-30% του ρυθμού σχηματισμού νέων «κόκκινων» δανείων καταγράφηκε έπειτα από πολλούς μήνες τον Ιανουάριο. Παράλληλα τον περασμένο μήνα οι χορηγήσεις νέων δανείων μειώθηκαν κατακόρυφα, λόγω της μεγάλης μείωσης των καταθέσεων διαμορφώθηκε στα 1 δισ. Ευρώ, ενώ είχαν προηγηθεί εκροές 4 δισ. Ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πέραν των καταθέσεων οι τράπεζες «αιμορραγούν» από τη διακοπή των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά αλλά και τις εκδόσεις εντόκων του Δημοσίου που καλύπτουν, στην πράξη υποχρεωτικά, οι τράπεζες.

Επιτελικά στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία είναι η αβεβαιότητα και η παράταση της σημερινής κατάστασης.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρουσίασε πτώση κατά 4 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 1,15%, ενώ το σταθμισμένο επιτόκιο των δανείων υποχώρησε στο 5,03%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,82%.

Όσον αφορά στα επιτόκια χορηγήσεων το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,50%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,74%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης έναντι του προηγούμενου μήνα και διαμορφώθηκε στο 6,48%. Το αντίστοιχο μέσο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,09%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,97%, για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,22% και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 44 μονάδες βάσης στο 4,75%. Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,94%.

Πηγή: dikaiologitika