«Βόμβα» της Τρόικας για τα κόκκινα δάνεια – Γιατί ζητά να αποσυρθούν οι 100 δόσεις

  • 0

«Βόμβα» της Τρόικας για τα κόκκινα δάνεια – Γιατί ζητά να αποσυρθούν οι 100 δόσεις

Tags : 

images 3

Βόμβα μεγατόνων έριξε η Τρόικα στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την καθοριστική -όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, που επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες, με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της Τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το θέμα αυτό προκαλεί αναταραχή στο κυβερνητικό στρατόπεδο καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που περιμένει όλη η αγορά και εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

Οι Τροϊκανοί εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015. Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την Τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα. Παράλληλα, εκτός από το θέμα των 100 δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αναφέρεται και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.

Η Τρόικα αναφέρεται στον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών μέχρι και σε 100 δόσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Στο έγγραφο επισημαίνεται ότι αν και οι ρυθμίσεις έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις, κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των πιστωτών.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης των ρυθμίσεων, καθώς η μεν ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένονται οι εγκύκλιοι για να αρχίσει να «τρέχει», η δε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια.

Κυβερνητικοί κύκλοι, όπως αναφέρει το Capital.gr, εκτιμούν ότι οι υπερβολές της τρόικας είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης. Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι το μεγάλο δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και θα το συρρικνώσει στη συνέχεια, εάν η κυβέρνηση δεχθεί να εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις.

Όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και το ΔΝΤ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του καθώς θεωρεί ότι ούτως ή άλλως -ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις από τη ρύθμιση στα έσοδα από φόρους και εισφορές- πως το δημοσιονομικό κενό είναι τόσο μεγάλο -περί τα 2 δισ. ευρώ- που δεν μπορεί να καλυφθεί με μέτρα.

Γι’ αυτό έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει την αλλαγή δημοσιονομικών στόχων. Για την ακρίβεια προτείνει να παραμείνει ο στόχος για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων έως 4,5% του ΑΕΠ, αλλά να επιτευχθεί αυτό ένα με δύο χρόνια αργότερα και όχι το 2016, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

Έτσι, η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει με ηπιότερο ρυθμό. Μάλιστα, αυτή την άποψη φέρεται να συμμερίζεται πλέον και ο άλλος «σκληρός» της τρόικας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η ανησυχία ότι η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος θα έχει «κόστος», καθώς αναμένεται ότι οι πιστωτές θα ζητήσουν ως «αντάλλαγμα» μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορεί να συμφωνήσει προεκλογικά.

Πηγή: koolnews.gr