«Δίνει» κόκκινα δάνεια αλλά όχι αποσύνδεση αξιολόγησης -ανακεφαλαιοποίησης

  • 0

«Δίνει» κόκκινα δάνεια αλλά όχι αποσύνδεση αξιολόγησης -ανακεφαλαιοποίησης

Tags : 

14Κύριος στόχος της κυβέρνησης ήταν να αποσυνδεθεί η πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Αυτό ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος επισκέφθηκε χθες τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου, είναι σαφές, πως δεν το έδωσε.

Επιβεβαιώνονται ωσαύτως, οι φόβοι του κυβερνητικού επιτελείου ότι οι Θεσμοί θα επιδιώξουν με μοχλό πίεσης το κούρεμα των καταθέσεων, να επιμείνουν σε άμεση εφαρμογή μέτρων και για εδώ και τώρα, κλείσιμο των ανοιχτών ζητημάτων ( δάνεια, ασφαλιστικό, εργασιακά κ.ο.κ).

Παρότι το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμώντας τη χθεσινή συνάντηση του κ. Dombrovskis με τον πρωθυπουργό, να επέλεξε να τονίσει την διαλλακτικότητα την οποία εμφάνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο όριο των πλειστηριασμών, είναι εμφανές, ότι διατήρησε τη σκληρή γραμμή των Θεσμών, μέχρι τέλους, επιμένοντας πως το χρονοδιάγραμμα για το ελληνικό πρόγραμμα είναι: Κλείσιμο της αξιολόγησης και αμέσως μετά ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Όπερ σημαίνει, πως η επιθετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Παρασκευή, ενώπιον του Francois Hollande, πως κάποιοι επιθυμούν μέσω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση άρα και στην ανακεφαλαιοποίηση να επαναφέρουν δια της πλαγίας, θέμα Grexit, «επιβεβαιώνεται» από την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η ανησυχία στο Μαξίμου για παλινωδίες που θα μπορούσαν να επιστρέψουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ε.Ε στο ναδίρ, αποτυπώθηκε -πέραν των δηλώσεων του κ. Τσίπρα- και σε ουκ ολίγες κατ ιδίαν συζητήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι εξέφραζαν έκδηλη αγωνία για την πορεία της διαπραγμάτευσης και της αξιολόγησης με μείζον ζητούμενο: Τί θα γίνει με τις τράπεζες.

Τελεσίγραφα

Χθες, ο κ. Dombrovskis, στις δηλώσεις του μετά το τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός:

  1. Δεν δέχθηκε τη σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος με χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος, αίτημα που διατυπώθηκε από τον πρωθυπουργό, επιστρέφοντας τελικώς ως ανεπίδοτο.
  2. Δεν δέχθηκε αποσύνδεση της πορείας του ελληνικού προγράμματος από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  3. Ζήτησε επιτάχυνση των διαδικασιών για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, συνδέοντας απολύτως το στάδιο αυτό, με την σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, εμφανίστηκε συγκαταβατικός. Ενδεχομένως να ήταν και το μοναδικό, καθώς σε αυτό επέλεξαν κυβερνητικές πηγές που σχολίαζαν τα επίχειρα της συνάντησης να εστιάσουν:

Να μην είμαστε δογματικοί, φέρεται να είπε ο κ. Dombrovskis επ αυτού στον Αλέξη Τσίπρα, αφήνοντας ορθάνοιχτο παράθυρο για εξεύρεση λύσης πλησίον της ελληνικής πρότασης.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε για το χάσμα κυβέρνησης -Θεσμών στο ζήτημα του ορίου των πλειστηριασμών, πως πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προστατεύονται οι πρώτες κατοικίες, των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr