Διαπραγματεύσεις για «κόκκινα» δάνεια και χρέη

  • 0

Διαπραγματεύσεις για «κόκκινα» δάνεια και χρέη

Tags : 

credit-report-history

Ένα βήμα εμπρός, δύο πίσω φαίνεται πως κάνει η Κυβέρνηση στο θέμα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων και στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
Ο «περίπατος» που ανέμενε το οικονομικό επιτελείο με τη ρύθμιση για την αντιμετώπιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μέσω του οποίου εκτιμούσε ότι θα «έφτιαχνε» και το κλίμα σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, έχει γίνει αγώνας δρόμου.

Ο λόγος είναι ότι με τις ενστάσεις που έχουν οι δανειστές αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα η υπόθεση καθυστερεί με αποτέλεσμα να σχηματίζεται βουνό ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς οι πληρωμές πάγωσαν εν αναμονή της νέας ρύθμισης.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, έσπασαν τον Σεπτέμβριο το φράγμα των 70 δισ. ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν μέσα σε ένα μήνα κατά 1,03 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα στο εννεάμηνο του έτους οι απλήρωτοι φόροι να φτάνουν τα 9,683 δισ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 60,480 δισ. ευρώ που σχηματίστηκαν έως το τέλος του 2013, με αποτέλεσμα πλέον το σύνολο των οφειλών να διαμορφώνεται σε 70,163 δισ. ευρώ.

Η εμπλοκή της ρύθμισης των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία από 72 έως 100 δόσεις επιβεβαιώθηκε και στην επικοινωνία που είχαν οι δανειστές με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης τη Δευτέρα. Οι τελευταίοι φέρεται να έχουν διαμηνύσει στην Κυβέρνηση ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα που θα «κατεβάσει» θα πρέπει να «κουμπώνει» με αυτή για τα κόκκινα δάνεια και να εγκριθεί από τους ίδιους. Στην αντίθετη περίπτωση θα θεωρήσει την ενέργεια μονομερή από την πλευρά της Αθήνας.

Το γεγονός ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός στο Μαξίμου, με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά να βρεθεί άμεσα λύση στο θέμα, δεδομένου ότι έχει ο ίδιος δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Για τον λόγο άλλωστε πραγματοποιήθηκε η έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με απώτερο στόχο να γίνουν οι αλλαγές εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από την πλευρά της τρόικας.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους ότι «επειγόμαστε» αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρξει λύση πακέτο για τα κόκκινα δάνεια και τις οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΟΙΚ συμμετείχαν οι κ.κ. Χαρδούβελης, Δένδιας, Βρούτσης, Αθανασίου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Πτωχός.

Το θέμα, αλλά και ευρύτερα η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα ανοικτά μέτωπα αναμένεται να απασχολήσει και τη συνάντηση που θα έχουν αύριο στις 18:00 Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγή: euro2day.gr