Εισαγγελική έρευνα για «κόκκινα» δάνεια που έγιναν εμβάσματα

  • 0

Εισαγγελική έρευνα για «κόκκινα» δάνεια που έγιναν εμβάσματα

Tags : 

timthumbΕρευνα στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης. Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε παραγγελία προς όλες τις τράπεζες να του χορηγήσουν αμέσως όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια άνω των 30 εκατομμυρίων. Η έρευνα βασίζεται στο υλικό που έχει συγκεντρωθεί από όλες τις λίστες φοροδιαφυγής και κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

Αν τα ποσά αυτά δαπανήθηκαν για τους επιχειρηματικούς σκοπούς που συνήφθησαν τα δάνεια.

Να εντοπιστούν ποια από αυτά τα δάνεια μεταφέρθηκαν με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού των επιχειρηματιών, οι οποίοι -ενώ διαθέτουν τα χρήματα- δεν αποπληρώνουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Ο οικονομικός εισαγγελέας καλεί τα πιστωτικά ιδρύματα, εντός πέντε ημερών, να του αποστείλουν λίστες με όλους όσοι (νομικά και φυσικά πρόσωπα) έλαβαν δάνεια κατά την κρίσιμη περίοδο και, παράλληλα, εμφανίζονται να έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό.

Ειδικότερα με την επιστολή του, ο εισαγγελέας καλεί τις τράπεζες να επισυνάψουν σε ηλεκτρονική και έντυπη μορφή αρχείο των δανειοληπτών φυσικών ή νομικών προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις από το 2009 έως και σήμερα και με ελάχιστο ποσό 30 εκατ. ευρώ. Στο αρχείο θα πρέπει να αναγράφονται όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί από τους οφειλέτες, καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους, αν πρόκειται για εταιρείες κατά την περίοδο των πληρωμών αλλά και την τρέχουσα περίοδο.

Το τελευταίο διάστημα οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν περισσότερες από 800 εντολές φορολογικών ελέγχων για υπόπτους από λίστες ή από άλλες πηγές. Η βάση δεδομένων που έχουν στα χέρια τους οι οικονομικοί εισαγγελείς είναι τεράστια. Αποτελείται από 1.300.000 ΑΦΜ, ενώ παράλληλα δεκάδες λίστες προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των ερευνών.

Την προσοχή των εισαγγελέων συγκεντρώνουν οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόργιανς, όπου ερευνώνται συγκεκριμένες περιπτώσεις φυσικών προσώπων αλλά και εταιρειών. Στόχος τους είναι να πιεστούν όσοι εντοπίζονται με αδήλωτα χρήματα και πληρώσουν τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται.

Πάντως οι έρευνες προχωρούν με αργούς ρυθμούς, καθώς τα ερευνώμενα στις λίστες -κυρίως στη λίστα Λαγκάρντ- απαιτούν χρόνο, καθώς οι ελεγχόμενες συναλλαγές πάνε πολλά χρόνια πίσω και ορισμένες από αυτές φθάνουν στις αρχές -και λίγο πίσω- της δεκαετίας του 2000. Από την άλλη, σε πολλές έρευνες με βάση τις λίστες, απαιτούνται δικαστικές συνδρομές και άνοιγμα λογαριασμών σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr