Εμπλοκή με τα «κόκκινα» δάνεια

  • 0

Εμπλοκή με τα «κόκκινα» δάνεια

Tags : 

images22Εμπλοκή σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους Θεσμούς για το θέμα της πώλησης των «κόκκινων» δανείων σε funds.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη μετά το τέλος της χθεσινής δίωρης συνάντησης με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών: «Θέλουν να πωλούνται τα πάντα. Όλα τα δάνεια, με εξαίρεση ένα μέρος που είναι συνδεδεμένα με την κύρια κατοικία».

Κι ενώ το νέο ραντεβού ορίστηκε για αύριο Σάββατο, η απόσταση που χωρίζει τις δύο μεριές παραμένει μεγάλη. Ο κ. Σταθάκης σημείωνε ότι έχουν γίνει μικρά βήματα προσέγγισης ώστε να παραμένουν ορισμένα δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία εκτός της διαδικασίας μεταβίβασης στα funds. Πηγές θέλουν να πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, ενώ συμφωνία δεν υπάρχει ούτε και ως προς το χρονικό διάστημα προστασίας τους, για την ακρίβεια εξαίρεσης από την πώληση. Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά ζητούσε τριετή προστασία.

Επιπλέον, και οι τέσσερις θεσμοί φέρονται να έχουν κοινή γραμμή απέναντι στο θέμα, δηλαδή ζητούν ομοφώνως την πλήρη απελευθέρωση των μεταβιβάσεων.

Από τις διαπραγματεύσεις δεν προέκυψε επίσης συμφωνία και για τις υπόλοιπες κατηγορίες των δανείων.

Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έχει προτείνει να μην επιτρέπεται η μεταβίβαση σε funds των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ύψος οφειλών μέχρι 500.000 ευρώ, ελεύθερων επαγγελματιών με ανώτατο όριο χρεών τις 250.000 ευρώ και καταναλωτικών δανείων έως 20.000 ευρώ.

Για αυτές ειδικά τις κατηγορίες, οι δανειστές είναι κάθετοι και πιέζουν ως προς την πλήρη απελευθέρωση των πωλήσεών τους.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους Θεσμούς για το θέμα των «κόκκινων» δανείων θα συνεχιστούν αύριο. Δίνεται έτσι ένα περιθώριο μίας ημέρας ώστε να επιδιωχθεί συμβιβασμός. Η κυβέρνηση πάντως μένει αμετακίνητη ιδίως ως προς τις θέσεις της για την προστασία των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr