Επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

  • 0

Επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια

Tags : 

debt manΔιευρύνονται τα κριτήρια υπαγωγής στη «ρύθμιση» των κόκκινων δανείων που επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό περίπου 165.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί των 100.000 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο. Έτσι όπως έγραφε το Newmoney.gr από προχθές στη ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 2,5 εκατ. αντί 900.000 ευρώ που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Επιπρόσθετα στο τελικό σχέδιο αναμένεται τελικά να συμπεριληφθεί η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών υπό αυστηρές προϋποθέσεις και για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες για τους οποίους η τρόικα στην τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα είχε διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις και είχε ζητήσει αναλυτικά στοιχεία.

Βασική προϋπόθεση για την υπαγωγή στην προωθούμενη ρύθμιση είναι η επιχείρηση να έχει μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20% την περίοδο 1η/1/2011 – 31/12/2013, και να συναινεί το 50,1% των πιστωτών.

Σε κάθε περίπτωση από το υπουργείο Ανάπτυξης διαμηνύουν ότι το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο όταν πλέον θα επιστρέψει η τρόικα και ότι αυτή τη στιγμή επιχειρείται μία κοστολόγηση – υπολογισμός των προβλέψεων του.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά πάντως οι τράπεζες θα αξιολογούν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και θα καταρτίζουν σχέδιο ρύθμισης των δανείων αλλά και των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία με πλαφόν δόσεων τις 100. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως κίνητρο στις επιχειρήσεις για τη συνολική διευθέτηση των βαρών τους, δηλαδή και προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο, η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης θα προβλέπει μεγάλες διαγραφές φόρων και προσαυξήσεων.

Σε περίπτωση, ωστόσο, που η επιχείρηση η οποία έχει υπαχθεί στη ρύθμιση δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα έναν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων –πιθανότατα δύο– ακόμη και προς έναν πιστωτή, θα χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης προς όλους τους πιστωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες προβλέπει ακόμη δύο τρόπους διευθέτησης των χρεών, που αφορούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις:

  • Συμφωνία ρύθμισης των χρεών εφόσον έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών που αντιπροσωπεύουν το 60% των χρεών στο οποίο συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το 40% των πιστωτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επί της συμφωνίας, η οποία είναι δεσμευτική για το σύνολο των πιστωτών, αποφασίζει το Πολυμελές Πρωτοδικείο.

•  Συμφωνία ρύθμισης χρεών που είναι δεσμευτική μόνο για τους πιστωτές που συναινούν, επί της οποίας επίσης αποφασίζει το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 30% των εμπράγματων εξασφαλίσεων και παράλληλα να συναινούν τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα, οι απαιτήσεις των οποίων είναι τουλάχιστον ίσες ή μεγαλύτερες με το 30% των συνολικών οφειλών.

Πηγή: newmoney.gr