Η ΤτΕ χαρτογραφεί τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

  • 0

Η ΤτΕ χαρτογραφεί τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

Tags : 

images 3Για πρώτη φορά η Τράπεζα της Ελλάδας επιχειρεί να λάβει ξεκάθαρα δεδομένα για το μείζον πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική αγορά

Μια έκθεση η οποία θα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, προσπαθώντας, για πρώτη φορά, να τα χαρτογραφήσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ετοιμάζει η Τράπεζα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, η έκθεση θα επικεντρώνεται αποκλειστικά σε εκείνα τα οποία είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι η συνολική τους αξία φτάνει στα περίπου 30 δισ. ευρώ.

Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, αρκεί να σημειωθεί ότι το σύνολο των δανείων αυτής της κατηγορίας, ενήμερων και μη, τα οποία έχουν χορηγηθεί από τις τράπεζες, φτάνουν στα 100 δισ ευρώ. Κατά συνέπεια, μέσω της έκθεσης θα εξετασθεί το 1/3 όλων των περιπτώσεων, το οποίο «τυχαίνει» να είναι υπερήμερο.

Πρόκειται για μια τιτάνια προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε εδώ και αρκετούς μήνες, αθόρυβα και αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας έχει ζητήσει τα υπό εξέταση δάνεια να ταξινομηθούν ανά ποσό, έτσι ώστε να υπάρχει ακριβής εικόνα σχετικά με τα μικρά, τα μεσαία και τα μεγάλου μεγέθους δάνεια που προβληματίζουν.

Αυτή θα είναι η πρώτη απόπειρα, αυτού του είδους, που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας, ίσως επειδή στο παρελθόν το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν είχε πάρει ποτέ τόσο μεγάλες διαστάσεις…

Πηγή: voria.gr