Η ύφεση «καίει» τις αναδιαρθρώσεις δανείων

  • 0

Η ύφεση «καίει» τις αναδιαρθρώσεις δανείων

Tags : 

kokkina-daneiaΔυσοίωνα είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της αντιμετώπισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, καθώς όχι μόνο δεν προχωρούν νέες αναδιαρθρώσεις, αλλά η ύφεση «καίει» και αναδιαρθρώσεις που επιχειρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Η περιπέτεια στην οποία έχει ξαναμπεί ο όμιλος Μαρινόπουλος είναι ενδεικτική της κατάστασης που δυστυχώς αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες επιχειρήσεις. Οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι όλη η οικονομία αυτήν τη στιγμή στέκεται σε μια «κούφια βάση», που απειλεί να την «καταπιεί» ανά πάσα στιγμή. Η αποσάθρωση της βάσης της οικονομίας είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης ύφεσης, που όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπιστεί δυναμικά, αλλά, αντιθέτως, αφήνεται να σέρνεται, επιμολύνοντας και τους εναπομείναντες υγιείς επιχειρηματικούς ιστούς.

Οικονομία σε «κούφια» βάση

Τραπεζίτες περιγράφουν μια ιδιαιτέρως ζοφερή πραγματικότητα, όπου πλέον επιχειρήσεις κολοσσοί δεν εκδίδουν τιμολόγια γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ. Το γεγονός ότι επιχειρήσεις που δεν θα μπορούσε να διανοηθεί κανείς πως έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο στενότητας ρευστότητας προδιαγράφει ότι σύντομα δεν θα έχουν να πληρώσουν μισθούς και δώρα. Και, βεβαίως, αν το πρόβλημα έχει φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας των επιχειρήσεων, είναι προφανής η κατάσταση στα χαμηλότερα επίπεδα της πυραμίδας, όπου έχει γίνει συνήθης πρακτική να ζητείται ρευστότητα έναντι από προμηθευτές για να μπορέσει η επιχείρηση να πληρώσει τρέχουσες υποχρεώσεις της…

«Δεν παίζει πλέον ρόλο αν μια επιχείρηση εμφανίζει τζίρους και κέρδη. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ο ένας χρωστάει στον άλλο και κανείς δεν θα πληρωθεί από κανέναν», περιγράφουν χαρακτηριστικά οι τραπεζίτες, επισημαίνοντας ότι, ελλείψει στρατηγικής, το πρόβλημα της ρευστότητας εξελίσσεται σε πρόβλημα βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις.

Κάπως έτσι, και βοηθούσης της ύφεσης, ακόμα και αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων που θεωρητικά είχαν ολοκληρωθεί θα αποδειχτούν προσεχώς κενές περιεχομένου, δίνοντας τη χαριστική βολή ακόμα και σε μεγάλες επιχειρήσεις, που με τη σειρά τους θα συμπαρασύρουν άλλες.

Θα κλείσουν κι άλλοι

Οι τραπεζίτες προβλέπουν το αμέσως προσεχές διάστημα μπαράζ νέων «λουκέτων» σε επιχειρήσεις που κρατήθηκαν μέχρι στιγμής από τις τράπεζες στην «τεχνητή υποστήριξη» με συνεχείς αναδιαρθρώσεις των δανείων τους. Η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτήσει ένα επερχόμενο πολύ δύσκολο εξάμηνο για την οικονομία και την απασχόληση, βάζοντας τέλος σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που εξάντλησαν τις αντοχές τις δικές τους, αλλά και του τραπεζικού συστήματος.

Η οδυνηρή αυτή εξέλιξη για πολλές επιχειρήσεις, που καθεμία εξ αυτών μπορεί να απασχολεί και χιλιάδες εργαζομένους, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανεργία το προσεχές διάστημα. Γι’ αυτό και οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να «τρέξουν» όλα τα αναπτυξιακά μέτρα και εργαλεία στα οποία βασίζονται οι προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας.

«Καμπανάκι» για τις αναδιαρθρώσεις

Οι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις αναδιαρθρώσεις που πρέπει να γίνουν. Ο προβληματισμός τους δεν έχει να κάνει απλώς με την ύφεση, αλλά κυρίως με το γεγονός ότι ο τρόπος που επιχειρείται να λυθεί το θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι «δικαστικός» και όχι «οικονομικός».

Όπως επισημαίνουν, έξι χρόνια τώρα, το πρόβλημα έχει αφεθεί να σέρνεται, με αποτέλεσμα να επεκταθεί και στις υγιείς επιχειρήσεις και, παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να σκοτώσει τα ζόμπι. Αντ’ αυτού, οι αρμόδιοι από τον τραπεζικό τομέα αποφεύγουν να εμπλακούν σε οτιδήποτε αφορά την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών οφειλών, τις διαγραφές δανείων, την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων που αφήνονται να απαξιωθούν περαιτέρω ή την ανάληψη του μάνατζμεντ προβληματικών επιχειρήσεων, οι οποίες παραμένουν να φυτοζωούν με το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, στρεβλώνοντας περαιτέρω τον ανταγωνισμό.

Ο λόγος είναι ότι ακόμη δεν έχει νομοθετηθεί η κάλυψη των μελών των διοικήσεων και των επιτροπών των τραπεζών που θα λάβουν τις αποφάσεις για τις αναδιαρθρώσεις δανείων των επιχειρήσεων που θα κριθούν βιώσιμες. Επιπλέον, ακόμη δεν έχουν διευθετηθεί θέματα μείζονος σπουδαιότητας για την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων, όπως η δυνατότητα της μετοχοποίησης του χρέους της επιχείρησης και της αποδυνάμωσης του βέτο των υφιστάμενων διοικήσεων των επιχειρήσεων στις αποφάσεις των σχεδίων αναδιάρθρωσης.

Και, ως «κερασάκι στην τούρτα», το Δημόσιο-πιστωτής προβληματικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να λειτουργήσει με την ευχέρεια και ταχύτητα που απαιτείται ώστε να συμβαδίσει με τις αποφάσεις και τις ενέργειες των υπόλοιπων πιστωτών (π.χ., το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει διαγραφές οφειλών, παρά μόνο προστίμων ή πανωτοκίων).

 

 

Πηγή: www.capital.gr