Κοινό μέτωπο για τα «κόκκινα» δάνεια

  • 0

Κοινό μέτωπο για τα «κόκκινα» δάνεια

Tags : 

ΙΘΙΞΟΛΚοινό μέτωπο κτίζουν κυβέρνηση και τραπεζίτες ενάντια στην πώληση των «κόκκινων» δανείων και δη των στεγαστικών, ενώ συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών ρύθμισης όλων των καθυστερούμενων δανείων με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει της έλευσης των δανειστών και αφού είχε προηγηθεί η επίσκεψη της «σιδηράς» κυρίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, η οποία άσκησε πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις και διεμήνυσε σε όλους τους τόνους ότι επείγει να προχωρήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή να ανοίξει με απλά λόγια ο δρόμος για πωλήσεις όλων των καθυστερούμενων δανείων σε ξένα funds.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος, το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα ήταν τα «κόκκινα» δάνεια και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας «διαπιστώθηκε ότι οι τράπεζες δεν έχουν ενδιαφέρον να προβούν σε πωλήσεις δανείων και συμφωνήθηκε να επιταχυνθούν, από μέρους των, οι διαδικασίες ρύθμισης των δανείων με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που βρίσκεται ήδη σε ισχύ.

Ακόμη υπήρξε συμφωνία για τη διαπραγματευτική γραμμή στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ειδικότερα στην εξαίρεση από την πώληση σε τρίτους συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων».

Καταγραφή
Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι το τελευταίο 18μηνο έχουν προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή όλων των καθυστερούμενων δανείων, είτε αυτά είναι μεγάλα επιχειρηματικά, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά ή καταναλωτικά, ενώ όπως τόνισαν «τρέχουν» σειρά ρυθμίσεων, ώστε να επιστρέψουν στην κανονικότητα όσο το δυνατόν περισσότερα «κόκκινα» δάνεια.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θέλησαν να πληροφορηθούν κατά πόσο μπορούν τα δάνεια σε καθυστέρηση να πωληθούν εύκολα, δηλαδή αν υπάρχει αγορά. Οι τραπεζίτες -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- απάντησαν ότι για τα στεγαστικά δεν υπάρχει «αγορά», ενώ και για τα επιχειρηματικά το ενδιαφέρον εστιάζεται σε συγκεκριμένους τομείς. Οσο για τις κρυμμένες υπεραξίες, που κρύβονται στο βουνό των κόκκινων δανείων, οι τραπεζίτες σημείωσαν πως αν πράγματι υπάρχουν «κρυμμένες υπεραξίες» γιατί να πωληθούν τα δάνεια σε ξένους.

Πηγή: www.ethnos.gr