Κοντά σε συμφωνία για εξαιρέσεις στα «κόκκινα» δάνεια

  • 0

Κοντά σε συμφωνία για εξαιρέσεις στα «κόκκινα» δάνεια

Tags : 

tJrdX9x8e4Vi5cGns4OtΈνα βήμα πιο κοντά στη συμφωνία για τις εξαιρέσεις από την πώληση «κόκκινων» δανείων σε funds ήλθαν χθες αργά το βράδυ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί.

Κι ενώ η διαπραγμάτευση ήταν σε εξέλιξη μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς αποτέλεσε τη βάση συζήτησης στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», αυτή προβλέπει την εξαίρεση από τη μεταβίβαση σε funds των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη στην κύρια κατοικία εφόσον η αξία τους δεν ξεπερνά τις 160.000 ευρώ προσαυξανόμενη ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Το χρονικό διάστημα της προστασίας προτείνεται να είναι μέχρι τον Μάιο του 2018. Σημειώνεται ότι το προαναφερόμενο ύψος της αξίας της κύριας κατοικίας κυμαίνεται στα όρια του νόμου Κατσέλη και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν πάνω σε αυτά τα επίπεδα.

Κοντά σε συμφωνία ήταν οι δύο πλευρές και για εξαιρέσεις «κόκκινων» δανείων που δόθηκαν σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τα καταναλωτικά. Τα όρια που συζητιούνται είναι οι 100.000 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, οι 70.000 ευρώ για τη δεύτερη και τα 5.000 ευρώ για την τρίτη. Το χρονικό περιθώριο της εξαίρεσης κινείται ανάμεσα στο 1,5 και τα 2 χρόνια.

Ήθελαν τρία χρόνια
Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης ήθελαν την προστασία για τρία χρόνια των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία, ενώ υψηλότερα ήταν τα όρια στις υπόλοιπες κατηγορίες.

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που οι δύο πλευρές συζητούν είναι και αυτές της απαλλαγής από τη φορολογία εισοδήματος των οφειλών που διαγράφουν οι τράπεζες αλλά και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών που προβαίνουν σε ρυθμίσεις και πώληση δανείων.

Την ίδια στιγμή και νωρίτερα χθες το πρωί οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης κατέθεσαν τροπολογία, με την οποία δόθηκε νέα παράταση ενός μήνα και συγκεκριμένα έως και τις 15 Μαΐου 2016 στην πώληση των «κόκκινων» δανείων που έχουν εξαιρεθεί από την πώλησή τους σε funds.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την εξαίρεση από πώληση σε εταιρείες μεταβίβασης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που συνδέονται με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας, των καταναλωτικών καθώς και των δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων για έναν ακόμα μήνα, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με τους θεσμούς.

Επιπλέον παρατείνεται για δυο ακόμα μήνες, και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2016, για τον ίδιο λόγο και η ισχύς του νόμου Δένδια μέχρι να καθοριστεί το νέο βελτιωμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση των χρεών μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τράπεζες.

Η τροπολογία αυτή κατατέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στο νομοσχέδιο για την «Κύρωση της Συμφωνίας Κοινού Αεροπορικού Χώρου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών Μελών της και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας», του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και επιχειρεί να βοηθήσει στην ομαλή μετάβαση από το ισχύον καθεστώς της εξαίρεσης στο νέο πλαίσιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το νέο πλαίσιο
Η προτεινόμενη τροπολογία κρίθηκε αναγκαία για να καθοριστεί το κανονιστικό πλαίσιο της μεταβίβασης των συγκεκριμένων κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων και να αντιμετωπιστούν οι επιμέρους λεπτομέρειες που εκκρεμούν για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς και για να μην υπάρξει ρυθμιστικό κενό έως ότου καθοριστεί το νέο βελτιωμένο πλαίσιο για τη ρύθμιση των μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών αλλά και των νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

 

Πηγή: www.ethnos.gr