Μάχη για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων

  • 0

Μάχη για τη μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων

Tags : 

ImageHandlerΝα μην απελευθερωθεί η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων με υποθήκη ή προσημείωση της υποθήκης της κύριας κατοικίας από τις τράπεζες σε funds επιμένει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι συζητήσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το κουαρτέτο των θεσμών για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων έχουν ξεκινήσει.

Ως γνωστόν, με τον νόμο 4353 του 2015 θεσπίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας των Εταιρειών Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΜΕΔ), καθώς και ποιες κατηγορίες δανείων θα μπορούν να μεταβιβάζονται από τις τράπεζες σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση είχε πετύχει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2016 να εξαιρούνται από τις αγοραπωλησίες και τις αναθέσεις διαχείρισης οι ακόλουθες κατηγορίες «κόκκινων» δανείων:

  • Οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις.
  • Οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας.
  • Τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ).
  • Τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ) καθώς και
  • Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, στον νόμο που ψηφίστηκε οριζόταν πως στο μεταξύ η κυβέρνηση θα καθόριζε με νόμο το εφαρμοστικό πλαίσιο μεταβίβασης των προαναφερόμενων πέντε κατηγοριών. Οπως αναφέρουν στο «Εθνος» ανώτατα κυβερνητικά στελέχη οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές εστιάζονται στο χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης μεταβίβασης των «κόκκινων» δανείων, στις κατηγορίες αλλά και με ποιους κανόνες θα επιτρέπεται η πώληση.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημειώνουν ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς επικεντρώνονται στο να μην επιτρέπεται για τουλάχιστον τρία χρόνια η ανάθεση διαχείρισης και η μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανειακών συμβάσεων με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης της κύριας κατοικίας.

Υπενθυμίζεται, επίσης, σύμφωνα με τον νόμο 4353 του 2015 ότι οι δανειολήπτες και οι εγγυητές δεν θα αιφνιδιάζονται πριν πωληθεί το «κόκκινο» δάνειό τους, καθώς, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, θα ειδοποιούνται εντός 12 μηνών πριν τη μεταβίβαση με εξώδικη πρόσκληση να προχωρήσουν σε διακανονισμό.

Κλειστά χαρτιά
Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κατηγορίες των δανείων η κυβέρνηση κρατά «κλειστά» τα χαρτιά της για τις θέσεις που αναπτύσσει έναντι των δανειστών.

Εκτιμήσεις θέλουν η ελληνική πλευρά να επιδιώκει στις άλλες μορφές δανείων να μπουν κανόνες ως προς τη μεταβίβαση ώστε να προστατεύονται από αυτή τη διαδικασία επιχειρήσεις που έχουν τις προοπτικές βιωσιμότητας.

Σήμερα, με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία επιτρέπεται η μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για διάστημα άνω των 90 ημερών, εφόσον πρόκειται για δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης δεύτερης, τρίτης κ.ο.κ. κατοικίας αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ και με περισσότερους από 250 εργαζομένους.

 

Πηγή: www.ethnos.gr