Με «βαριά» ατζέντα για τα «κόκκινα» δάνεια έρχεται ο SSM

  • 0

Με «βαριά» ατζέντα για τα «κόκκινα» δάνεια έρχεται ο SSM

Tags : 

f2d60984981e539e1eceda4c9919a718Μετά τους ξένους μεγαλομετόχους των τραπεζών, σειρά για τις τράπεζες παίρνει ο SSM… για να καταστήσει απολύτως σαφές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν εφεξής οι τράπεζες.

Προτού καλά – καλά σβήσει ο απόηχος της επίσκεψης των διεθνών επενδυτών που ήρθαν στην Αθήνα για συναντήσεις με την κυβέρνηση και τις τράπεζες, στις 8 και 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα θα βρεθεί η επικεφαλής του SSM, Daniele Nouy. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του υπέρ – επόπτη των ελληνικών τραπεζών, μετά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίησή τους, η οποία:

α) συμπίπτει με την «ανοιχτή» αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία είναι κρίσιμο να ολοκληρωθεί θετικά και το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μην ξαναβυθίσει σε περιπέτειες τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα,

β) έχει και για τον ίδιο τον SSM χαρακτήρα «πρωτιάς», όχι μόνο γιατί «εγκαινιάζει» το 2016 – χρονιά αλλαγών για το πλαίσιο εξυγίανσης των τραπεζών -, αλλά και γιατί συμπίπτει χρονικά με το δεύτερο και, όχι πλέον «πειραματικό», έτος λειτουργίας του SSM,

γ) γίνεται σε timing «αναβρασμού» στην Ευρώπη για το θέμα των «κόκκινων» δανείων. Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δίνει την προηγούμενη εβδομάδα το «πράσινο φως» στις ιταλικές τράπεζες για την πώληση επισφαλών δανείων 201 δις. ευρώ, είναι προφανές ότι πανευρωπαϊκά αναζητούνται δραστικές λύσεις για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων (στην Ελλάδα έχουν εκτοξευτεί στα 107 δις. ευρώ) και από αυτές δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις.

Επομένως, στην ατζέντα της Daniele Nouy θα βρίσκονται συγκεκριμένες «απαιτήσεις» για τα «κόκκινα» δάνεια, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για εξαιρέσεις από τη δυνατότητα πωλήσεων δανείων. Σημειώνεται ότι με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο έχει δοθεί, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου,  εξαίρεση από τη δυνατότητα πώλησης σε στεγαστικά δάνεια που αφορούν την πρώτη κατοικία, σε δάνεια καταναλωτικά και σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εφόσον η κυβέρνηση δεν νομοθετήσει κάτι διαφορετικό, η εκπνοή της προθεσμίας της 15ης Φεβρουαρίου, ανοίγει τη δυνατότητα πωλήσεων και των ανωτέρω κατηγοριών δανείων. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι θα υπάρξουν αυτόματα πωλήσεις. Σημαίνει, όμως, ότι θα ενταθούν κατακόρυφα οι ρυθμίσεις δανείων με διευρυμένο το πλαίσιο των επιλογών για τράπεζες και δανειολήπτες, και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο των δανειοληπτών σε πραγματικά αδύναμους και μη.

Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, ο SSM έρχεται με σκληρές απαιτήσεις έναντι των τραπεζών για την εφεξής αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Ειδικότερα, θέτει ένα αυστηρό όριο υπερημερίας των δανείων στις 90 ημέρες, με τη συμπλήρωση του οποίου οι τράπεζες υποχρεούνται να προβαίνουν σε άμεση χρήση των ενεχύρων του δανείου προκειμένου να «οχυρώνονται» άμεσα έναντι απωλειών. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση π.χ. ενός στεγαστικού δανείου, η τράπεζα θα πρέπει να έχει ανά πάση στιγμή τρέχουσα αποτίμηση για την αξία του ακινήτου που αποτελεί εξασφάλιση του δανείου και να κινείται άμεσα για την ρευστοποίησή του εφόσον το δάνειο παύει να εξυπηρετείται για 90 ημέρες.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο SSM θα υποχρεώνει τις τράπεζες σε άμεσο σχηματισμό επιπλέον προβλέψεων, κάτι βεβαίως που εμποδίζει την επιστροφή τους στην κερδοφορία, όπως είναι και ο στόχος τους από φέτος.

Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αναμένεται και η τελική συμφωνία της ΤτΕ με τις τράπεζες για τους επιχειρησιακούς στόχους τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα περιλαμβάνει και τη σύσταση κοινών επιχειρήσεων με ξένους εξειδικευμένους οίκους.

Πηγή: www.capital.gr