Νέες διαπραγματεύσεις για ΕΚΑΣ, υπερταμείο και κόκκινα δάνεια

  • 0

Νέες διαπραγματεύσεις για ΕΚΑΣ, υπερταμείο και κόκκινα δάνεια

Tags : 

Euro-Property-Market-1024x700-600x275Έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, μέσω τηλεδιασκέψεων, προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο για να βρεθεί λύση στους «αστερίσκους» που εντόπισαν οι θεσμοί στα προαπαιτούμενα  που συνδέονται με το πρώτο μέρος του νέου πακέτου δόσεων (7,5 δισ. ευρώ επί συνόλου 10,3 δισ. ευρώ).

Οι αστερίσκοι που όταν «σβήσουν» θα μπορέσει να εκταμιευθεί η δόση (το δεύτερο 15ήμερο Ιουνίου εκτίμησε ο ESM) σχετίζονται με:

  • Τα δάνεια που έχουν εγγύηση του δημοσίου και ζητείται να πωλούνται σε Funds (6 δισ. ευρώ εξ των οποίων 1,5 δισ. ευρώ κόκκινα) με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ετοιμάσει εναλλακτικά σενάρια με στόχο η πώληση να μην προκαλεί δημοσιονομική επιβάρυνση,
  • Το ΕΚΑΣ που ανακοινώθηκε την Κυριακή ότι δεν θα επιστραφεί αναδρομικά και αναζητείται δημοσιονομική λύση,
  • Τα θεσμικά θέματα του Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και στην σύμβαση για την παραχώρηση του Ελληνικού που πρέπει να ολοκληρωθεί αλλά και
  • Την διανομή πιθανής υπεραπόδοσης των μέτρων με την κυβέρνηση να έχει προαναγγείλει την δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναζητείται συμβατή με το μνημόνιο «ρήτρα».

Όπως ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή, «με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο (7,5 δισ. ευρώ)», κάνοντας λόγο για «ένα συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding) με το οποίο θα ολοκληρωθεί το πλαίσιο συμφωνίας (σ.σ. ενώ προηγουμένως σε ανακοίνωσή της αναφερόταν  σε «συμπληρωματικό μνημόνιο» και στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις από το 2010 υπήρχαν «επικαιροποιημένα» μνημόνια).

Πηγές της Επιτροπής έκαναν λόγο για τεχνικό ζήτημα, ενώ άλλα διαπραγματευτικά στελέχη απαριθμούσαν τις πρόσθετες δεσμεύσεις του νέου κειμένου με κορυφαία αυτή  του «κόφτη» δαπανών, αλλά και την εξαίρεση προσφυγικών δαπανών από τα πλεονάσματα, καθώς και τις αποφάσεις για το χρέος και το ΔΝΤ που πρέπει να ενταχθούν στα κέιμενα.

 

Η συμφωνία

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, οι ΥΠΟΙΚ κατέληξαν σε «πλήρη επί της αρχής συμφωνία». Πλέον επιχειρείται να οριστικοποιηθούν τα κείμενα και το  νέο πακέτο προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση που όρισαν χθες κοινοτικές πηγές για τα τέλη Οκτωβρίου δηλαδή για την ίδια περίοδο που θα πρέπει να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ.

Οι δόσεις των 10,3 δισ. ευρώ θα δοθούν σε δύο πακέτα, εκ των οποίων το δεύτερο των 2,5 δισ. ευρώ προσδιορίζεται χρονικά τον Σεπτέμβριο συνδεδεμένο με ένα δεύτερο πακέτο από προαπαιτούμενα (η συμφωνία αναφέρει ότι θα συνδέονται με τις «ιδιωτικοποιήσεις, περιλαμβανομένου του νέου Ταμείου, την διοίκηση των τραπεζών, την νέα Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και τις παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας»). Θα είναι επίσης συνδεδεμένο με έναν  μηχανισμό παρακολούθησης οφειλών (συνολικά από τα 10,3 δισ. ευρώ τα 3,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να οδεύσουν σε αποπληρωμή οφειλών).

Το χρέος και το ΔΝΤ

Η συμφωνία της Τρίτης  δείχνει αμοιβαίους  συμβιβασμούς μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ με κορυφαία την υποχώρηση του Ταμείου ο όγκος παρεμβάσεων να μην αποφασιστεί άμεσα αλλά το καλοκαίρι του 2018, πριν τη λήξη του προγράμματος.

Και η απόφασή του για το αν θα μετέχει στο πρόγραμμα θα ληφθεί εντός του έτους μετά από την αποτίμηση των παρεμβάσεων στο χρέος που αποφασίστηκαν την Τρίτη και σύμφωνα με  τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο κάποια εξ αυτών «θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως» προαναγγέλλοντας ότι  ο ESM θα αρχίσει να εργάζεται στο θέμα των επιτοκίων.

 

Πηγή: www.capital.gr