Ντράγκι: Πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

  • 0

Ντράγκι: Πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Tags : 

daneia-620x330-620x320Οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ., υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Σημείωσε ωστόσο ότι θα πρέπει να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Ετοιμη να δράσει η ΕΚΤ, τόνισε. Ενισχύονται οι εκτιμήσεις για επέκταση του QE.


Χρειάζεται να γίνουν ενέργειες ώστε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στην ομιλία του στην Επιτροπή Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν πιθανότατα το σύνολο της βοήθειας των 25 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ακόμη ότι ο ρόλος της ΕΚΤ στην τρόικα «δεν θα διαρκέσει για πάντα».

Σε σχέση με τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA), o τραπεζίτης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί εάν το ΕΛΑ θα πρέπει να παραμείνει εργασία των εθνικών κεντρικών τραπεζών, ή θα πρέπει να γίνει μέρος του ευρωσυστήματος.
Ετοιμη να δράσει η ΕΚΤ
Οι ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ανακάμψει με βιώσιμο τρόπο έχουν αποδυναμωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Οι ενδείξεις μιας βιώσιμης ανάκαμψης στον δομικό πληθωρισμό έχουν αποδυναμωθεί κάπως», ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters.

«Αν και η ανάκαμψη σταδιακά θα ενισχύσει την τάση του πληθωρισμού, η παρατεταμένη οικονομική αδυναμία των τελευταίων ετών συνεχίζει να επιβαρύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των ονομαστικών μισθών, και αυτό θα μπορούσε να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές στη συνέχεια», υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο κ. Ντράγκι ανέφερε επίσης πως για να είναι αποτελεσματική η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, είναι σημαντικό να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά και να λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους, ενώ σημείωσε πως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα επανεξεταστεί η νομισματική πολιτική.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην ομιλία του υπογράμμισε πως τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως η ανάκαμψη της ευρωζώνης προχωρά με μέτριο βαθμό και πως η ΕΚΤ θα παρακολουθεί στενά τους κινδύνους για τη σταθερότητα των τιμών.
Κατά τον ίδιο, αν η σταθερότητα των τιμών κινδυνεύσει, τότε η ΕΚΤ θα αναλάβει δράση χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που διαθέτει, στο πλαίσιο της εντολής της.
Η ομιλία Ντράγκι ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με το ευρώ να υποχωρεί έναντι του δολαρίου.
Πηγή: www.euro2day.gr