Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κόκκινα δάνεια και τράπεζες

  • 0

Ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κόκκινα δάνεια και τράπεζες

Tags : 

dc240x180Αποφασισμένη να προβεί στις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης είναι η νέα κυβέρνηση, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε καίριο σημείο. Στόχος είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος ανάμεσα στην Αθήνα και στους Ευρωπαίους εταίρους ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για αμφίδρομη αξιοπιστία στις προθέσεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι μετά τις πιέσεις των «θεσμικών εταίρων» για πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, η Αθήνα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση γιατί οι αλλαγές είναι επίπονες και αντιτάσσονται στο αίσθημα δικαίου του συγκυβερνητικού συνασπισμού.

Από τη πλευρά τους, οι Βρυξέλλες πιέζουν για να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα της τρέχουσας οικονομική κατάστασης την στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου και οι Έλληνες τεχνοκράτες υποστηρίζουν ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποδώσει και υπέρ το δέον.

Σε αντίθεση, οι ξένοι τεχνοκράτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί γιατί ζητούν στοιχεία για τυχόν αποκλίσεις του 2014 αλλά κα για τον ρυθμό ανάπτυξης που φαίνεται να είναι χαμηλότερος από τις σχετικές προβλέψεις. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν εκ νέου τα κόκκινα δάνεια κι τα διαθρωτικά μέτρα.

Απέναντι στην αμφισβήτηση των τεχνοκρατών ο πρωθυπουργός, κ. Τσίπρας διατείνεται ότι «δεν υπάρχει κανένας φόβος» εμπνέοντας εμπιστοσύνη για το θέμα της ρευστότητας.

Για το θέμα των αποθετικών των ταμείων υποστηρίζει ότι «δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά» ενώ συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων».

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι έτοιμο και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη ρευστότητα ώστε να αποκλειστούν περεταίρω υφεσιακά μέτρα και να δοθεί μια ανάσα στην οικονομία και στη κοινωνία.

Πηγή: business news