«Ονομαστικοποίηση» μετοχών για τα funds των κόκκινων δανείων θέλει η κυβέρνηση

  • 0

«Ονομαστικοποίηση» μετοχών για τα funds των κόκκινων δανείων θέλει η κυβέρνηση

Tags : 

DDΤην μεταβίβαση των κόκκινων δανείων σε εταιρείες «διαχείρισης πιστώσεων» και funds υπό τον όρο της πλήρους αποκάλυψης της μετοχικής τους σύνθεσης ώστε να παρέχεται άδεια λειτουργίας, άρχισε να διαπραγματεύεται από χθες η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των θεσμών. Η κυβέρνηση στοχεύει σε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή για το ρυθμιστικό πλαίσιο δραστηριοποίησης τρίτων στη διαχείριση των δανείων και ενώ έχει ήδη αποδεχθεί την ιδέα ότι τουλάχιστον επιχειρηματικά δάνεια θα βγουν στο σφυρί, δεν έχει συμφωνήσει ακόμη στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό.

Οι συναντήσεις που ξεκίνησαν από χθες το βράδυ μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και του κουαρτέτου, αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουν στο νόμο-κέλυφος σύμφωνα με τοn οποίο από 1.1.2016 θα καταστεί δυνατή για πρώτη φορά οργανωμένα στην Ελλάδα η μεταβίβαση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τρίτους κατά το ίδιο περίπου μοντέλο που ακολουθείται από τον περασμένο μήνα και στη γειτονική Κύπρο.

Πρακτικά η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το πλαίσιο που θα διέπει τη λειτουργία εξειδικευμένων εταιρειών οι οποίες θα παρέχουν υπηρεσίες διαχείρισης κόκκινων δανείων (servicing), των funds που θα μπορούν να αγοράζουν τέτοια δάνεια και των κοινών σχημάτων που θα δύνανται να δημιουργήσουν οι τράπεζες με ξένες εισπρακτικές εταιρείες για την διαχείριση. Η αδειοδότηση και εποπτεία θα είναι αντικείμενο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά προτίθεται να υιοθετήσει αυστηρό πλαίσιο παρακολούθησης της μετοχικής σύνθεσης των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην αγορά κόκκινων δανείων προκειμένου να αποκλειστεί η δυνατότητα σύστασης εταιρειών από μεγαλομετόχους υπερχρεωμένων εταιρειών οι οποίοι με τον τρόπο αυτό θα αγοράσουν στο 5-10% της αξίας τους τα κόκκινα δάνεια και θα αποκτήσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Στην Κύπρο όπου η πώληση δανείων απελευθερώθηκε (σ.σ με εξαίρεση αυτά μέχρι 1 εκατ. ευρώ), τα νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά είναι υποχρεωμένα να αποκαλύπτουν την ταυτότητα των άμεσων και έμμεσων μετόχων τους, την ταυτότητα των προσώπων που έχουν ειδικές συμμετοχές σε αυτές και σε κάθε περίπτωση την ταυτότητα μέχρι και των 20 μεγαλύτερων μετόχων άνω του 5%.

Θα προταθεί επίσης να αποκτούν δικαίωμα αδειοδότησης μόνο εταιρείες και επιχειρηματικά ιδρύματα που έχουν έδρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στόχος είναι να βγαίνουν στο «σφυρί» δάνεια τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες («κόκκινα») και όχι καθυστερούμενα ή επισφαλή δάνεια.

Στην πρώτη αξιολόγηση που αναμένεται να γίνει μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016, θα καθοριστούν αναλυτικά οι κατηγορίες των δανείων και οι προϋποθέσεις πώλησης σε funds.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχθεί να επιτρέψει την πώληση των κόκκινων στεγαστικών δανείων ή εκείνων που έχουν ως υποθήκες την πρώτη κατοικία δανειοληπτών. Αν και από την πλευρά των δανειστών αφήνεται ανοιχτό παράθυρο να μείνουν εκτός τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν σε πρώτη κατοικία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δεχθούν τις ελληνικές προτάσεις σε ότι αφορά την εξαίρεση των δανείων ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επίσης κατά ένα μεγάλο μέρος έχουν υποθήκες ακίνητα.

Από την κυβέρνηση υποστηρίζεται επίσης πως θα γίνει προσπάθεια να εξαιρεθούν της δυνατότητας πώλησης, τα κόκκινα δάνεια «βιώσιμων» επιχειρήσεων καθώς και μεγάλων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που έχουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί και η δευτερογενής νομοθεσίας που απαιτείται να εκδοθεί μέσα στο Δεκέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1.1.2016 ο «νέος» Νόμος Κατσέλη ο οποίος προβλέπει ότι από το 2016 το Δημόσιο θα μπορεί να καλύπτει μέρος της μηνιαίας δόσης των «ευάλωτων» δανειοληπτών. Προβλέπεται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια προσδιορισμού τους ύψους της συνεισφοράς του Δημοσίου και της ελάχιστης συνεισφοράς του οφειλέτη. Επίσης χρειάζεται να εκδοθεί απόφαση από την ΤτΕ με την οποία θα ορίζεται η διαδικασία και τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της μέγιστης ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και τον προσδιορισμό του ποσού που θα ελάμβαναν οι πιστωτές σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης της κύριας κατοικίας καθώς και για τον προσδιορισμό της ενδεχόμενης ζημίας των πιστωτών.

Πηγή: www.capital.gr