Ποδαρικό με τους τροϊκανούς για Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια

  • 0

Ποδαρικό με τους τροϊκανούς για Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια

Tags : 

short-term-loanΠοδαρικό με την τρόικα στην Αθήνα αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση που ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκ νέου τους εκπροσώπους των δανειστών αμέσως μετά την περίοδο των γιορτών, με πιθανότερη ημερομηνία έλευσης την 8η Ιανουαρίου.

Με τη διαφορά ότι οι απαιτήσεις του νέου γύρου της διαπραγμάτευσης επιβάλλουν σ’ αυτήν τη συγκυρία μεγαλύτερης διάρκειας παρουσία της τρόικας η οποία δεν αποκλείεται να υπερβεί και τις δύο εβδομάδες, ώσπου δηλαδή να λυθούν τα τρία καυτά θέματα στις συνομιλίες της με την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή το Ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και το Δημοσιονομικό.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζονται για μια επίπονη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών γνωρίζοντας ότι τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση είναι και τα πιο ευαίσθητα τουλάχιστον ως προς τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας.

Από τη μία με το ξεκίνημα της χρονιάς η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί με το Ασφαλιστικό επιμένοντας στη βασική της γραμμή που κινείται στον αποκλεισμό νέας περικοπής στις κύριες συντάξεις. Αντιθέτως, το Μαξίμου επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» περί επιβολής φόρου ένα επί τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές ανακοίνωσε χθες μέσω της εκπροσώπου του Ολγας Γεροβασίλη: «Η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για την αύξηση των πόρων στο σύστημα αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις όπως ζητούν κόμματα που έχουν μειώσει κατά έντεκα φορές τις συντάξεις».

Η επίσημη πρόταση της κυβέρνησης που παραμένει στο τραπέζι βεβαίως είναι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών της τάξης του 1%. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η τρόικα να αποδεχθεί τελικώς αυτήν τη λύση, ωστόσο από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτο θεωρώντας διαστρεβλωτική την όποια αύξηση των εισφορών, ακόμη κι αν μοιραστεί στους εργοδότες και στους εργαζομένους».

 

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΛΥΣΗ.

Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου πιστεύει ότι βρίσκεται κοντά σε λύση στο Ασφαλιστικό για το οποίο επιζητεί τη διασφάλιση 700 εκατομμυρίων ευρώ και επαναλαμβάνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί περί τις 15 Ιανουαρίου. Αλλωστε ακόμη κι αν η πρόταση της κυβέρνησης για τις εισφορές προσκρούσει σε τοίχο, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για το εναλλακτικό σχέδιο που θέλει την επιβολή ενός μικρού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ήδη γίνονται μελέτες και συγχρόνως καταβάλλεται προσπάθεια να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα μπορούσε να αποδώσει το συγκεκριμένο μέτρο, δεδομένου ότι τώρα η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς capital controls.

Ομως, ακόμη κι αν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση ολοκληρωθεί, η κυβέρνηση δεν θα απαλλαγεί εύκολα από τους πονοκεφάλους που προκαλεί το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια. Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβει ότι υπάρχει ανησυχία και για τις τρεις κατηγορίες των δανείων – στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων – διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν κενά στη διαπραγμάτευση που θα πρέπει αμέσως να καλυφθούν ούτως ώστε να αποτραπούν περιπτώσεις όπως π.χ. ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας να χάσει το σπίτι του επειδή το έβαλε ως εγγύηση για τη λήψη επιχειρηματικού δανείου.

Για το Μαξίμου το πρόβλημα στα κόκκινα δάνεια προκύπτει όμως και από τη στάση της ΕΚΤ, η οποία επιθυμεί να επιλυθεί το θέμα γνωρίζοντας ποια θα είναι η ωφέλεια (με αριθμούς) των συστημικών τραπεζών από τη διευθέτηση του ζητήματος συνολικά.

Πηγή: www.tanea.gr