Πρώτα «χτυπήματα» για τα κόκκινα δάνεια

  • 0

Πρώτα «χτυπήματα» για τα κόκκινα δάνεια

Tags : 

red-loan-focus-377x196Θέσεις στην ελληνική αγορά «πιάνουν» τα εξειδικευμένα funds για να αναλάβουν τη διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων.

Και τα πρώτα που θα αλλάξουν χέρια είναι τα «κόκ­κινα» δάνεια ύψους 9,6 δισ. ευρώ των τραπεζών που έχουν οδηγηθεί τα τελευταία χρόνια σε εκκαθάριση.

Oπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η Τράπεζα της Ελλάδος προχωρά στην ενοποίηση των bad banks που βρίσκονται σε εκκαθάριση, ενώ έχει δεχθεί ήδη και προσφορές από τρία εξειδικευμένα funds, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διαδικασία ενοποίησης.

Στο μεταξύ τα στελέχη της ΤτΕ ετοιμάζουν τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας ο οποίος θα πρέπει να είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2016 και θα ρυθμίζει θέματα που αφορούν την αδειοδότηση και συμπεριφορά των εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών, οι οποίες θα αναλάβουν το έργο της ανάκτησης σημαντικού τμήματος των «κόκκινων» δανείων.

Είναι κοινό μυστικό ότι ήδη οι τράπεζες έχουν συνάψει συμφωνίες με εξειδικευμένους διαχειριστές. Ομως για να αναλάβουν δράση τα funds, θα πρέπει να θεσπιστεί και το νομοθετικό πλαίσιο.

Για να μπουν στην ελληνική αγορά οι εξειδικευμένοι φορείς, θα πρέπει να πάρουν βίζα εισόδου. Η Τράπεζα της Ελλάδος λοιπόν είναι η αρχή που θα ελέγχει, θα αξιολογεί και θα αδειοδοτεί τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών, ενώ ο νέος Κώδικας θα κα­θορίζει και τα θέματα συμπεριφοράς/συμμόρφωσης αυτών των εταιρειών απέναντι στους δανειολή­πτες (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις τράπεζες).

Η «πίτα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι μεγάλη, καθώς τα «κόκκινα» -στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά- δάνεια έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τώρα τα σχεδόν 10 δισ. ευρώ, που είναι τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών που έχουν τεθεί σε εκκαθάριση, έχουν ανακτηθεί περί τα 700 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό θα μπορούσε να υπερβεί τα 2,2 δισ. ευρώ, με μία στοχευμένη και εξειδικευμένη διαχείριση.

Αγώνας δρόμου για τη ρευστότητα

Την ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού όλων των τραπεζών που τέθηκαν σε εκκαθάριση είχε εισηγηθεί προς την ΤτΕ, από το 2014, η BlackRock. Σύμφωνα με τη διεθνή εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού, για να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση κεφαλαίων από «κόκκινα» δάνεια θα πρέπει να τεθούν χρονοδιαγράμματα, ποσοτικοί στόχοι και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Να σημειωθεί ότι τα ποσά που εισπράττονται από τους εκκαθαριστές, πάνε κατευθείαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αποτελούν δηλαδή δημόσιο έσοδο.

Προς το παρόν η αγορά περιμένει τους εξειδικευμένους διαχειριστές, οι οποίοι προκειμένου να αναλάβουν τα επιχειρηματικά δάνεια θα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα βάλουν «φρέσκο» χρήμα στις υπερχρεωμένες εταιρείες. Διότι το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά είναι να εισρεύσουν νέα κεφάλαια καθώς μόνο έτσι θα «αναγεννηθούν» επιχειρηματικοί κλάδοι και θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Πιο απλά, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι τα funds να λειτουργήσουν ως «επενδυτές» και όχι σαν «κοράκια».

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν να είναι οι «κύριες» των δανείων και οι εταιρείες θα αναλάβουν το κομμάτι της διαχείρισης. Θα μπορούν δηλαδή να προτείνουν και να προχωρούν σε ρύθμιση, αλλά και στην αναχρηματοδότηση του οφειλέτη.

20 με 25 δισ.
Η ρύθμιση των δανείων είναι ένας από τους τρεις στόχουςτων τραπεζών για τη νέα χρονιά. Οι άλλοι δύο είναι η επιστροφή καταθέσεων -εκτιμούν ότι μέσα στο 2016 μπορούν να επιστρέψουν περί τα 20 με 25 δισ. ευρώ- και οι πωλήσεις θυγατρικών εντός και εκτός συνόρων. Στόχος να επιστρέψουν και πάλι σε καθεστώς κερδοφορίας.

Η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στην πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank, στην Qatar National Bank (QNB), και αποκτά ρευστότητα ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα διοχετευθεί για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Παράλληλα η ΕΤΕ αποκτά υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια.

Και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής «η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας». Στόχος της ΕΤΕ είναι να κατευθυνθούν πόροι για την «αναγέννηση» της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Παράλληλα η ρευστότητα θα επιτρέψει στην Εθνική να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των CoCos -ύψους 2 δισ. ευρώ-, στο ΤΧΣ, να αποπληρώσει τις μη καλυμμένες ομολογίες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (Pillar 2 bonds), να αποδεσμευτεί σταδιακά από τον ELA, κινήσεις που θα διευκολύνουν την επιστροφή της στην κερδοφορία. Ενώ σύντομα αναμένονται εξελίξεις και σε ό,τι αφορά την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Από την πλευρά της η Eurobank συμφώνησε με τη Fairfax για την πώληση του 80% της θυγατρικής της ασφαλιστικής Eurolife, έναντι τιμήματος 316 εκατ. ευρώ σε μετρητά. H Eurobank θα διατηρήσει το υπόλοιπο 20%.

Ειδικότερα, η συναλλαγή περιλαμβάνει τις ασφαλιστικές δραστηριότητες ζωής και γενικών ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, τη θυγατρική μεσιτείας ασφαλίσεων της Eurolife στην Ελλάδα και τις συμβάσεις τραπεζοασφαλιστικής (bancassurance agreements) για την αποκλειστική διανομή ασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα και τη Ρουμανία μέσω του δικτύου πωλήσεων της Eurobank.

Αλλά και η Alpha Bank σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε επαφές με private equity funds για την πώληση του ξενοδοχείου Hilton.

 

Πηγή: www.ethnos.gr