Ρόλο στα κόκκινα δάνεια θα παίξουν οι ΑΕΕΑΠ

  • 0

Ρόλο στα κόκκινα δάνεια θα παίξουν οι ΑΕΕΑΠ

Tags : 

images22Ο ρόλος των ΑΕΕΑΠ προκειμένου να προσελκυσθούν επενδύσεις από το εξωτερικό και οι ελληνικές τράπεζες να μην ξεπουλήσουν τα «κόκκινα» δάνειά τους. Δηλώσεις Αρ. Καρυτινού. «Κλειδί» η διατήρηση ή και περαιτέρω βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου.

Τη δυνατότητα των ΑΕΕΑΠ να αποτελέσουν ένα ισχυρό στήριγμα για τις τράπεζες στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, άφησε να εννοηθεί κατά τη χθεσινή παρουσίαση της Εθνικής Πανγαία, o CEO της εισηγμένης κ. Αριστοτέλης Καρυτινός (φωτό).

Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρθηκε -μεταξύ πολλών άλλων- στον στόχο της Εθνικής Πανγαία να υπερδιπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της την επόμενη πενταετία (από το 1,4 σε πάνω από 3 δισ. ευρώ), επενδύοντας κυρίως στην Ελλάδα.

«Στη χώρα μας αναμένουμε να υπάρξει προσφορά κατάλληλων ακινήτων τόσο από ιδιώτες, όσο κυρίως από το στοκ των τραπεζών που θα θελήσουν να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Είτε οι τράπεζες επιλέξουν -όπως και φαίνεται- να ξεκαθαρίσουν οι ίδιες τα χαρτοφυλάκιά τους, χειριζόμενες κάθε περίπτωση ξεχωριστά, είτε επιλέξουν να πουλήσουν πιο μαζικά σε hedge funds, εμείς θα μπορούμε να είμαστε παρόντες.

Μια εταιρεία όπως η Εθνική Πανγαία αποτελεί φυσική διέξοδο για έναν επενδυτή που έρχεται στην Ελλάδα για να αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως επίσης αποτελεί φυσική διέξοδο και για τις τράπεζες που θέλουν να πουλήσουν όσα ακίνητα αποφασίσουν σε τιμές αγοράς και όχι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρυτινός.

Και αν κάποιοι σκεφτούν πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε μια «λογιστική τακτοποίηση» καθώς θα επρόκειτο για πώληση περιουσιακών στοιχείων από τη μητρική τράπεζα στη θυγατρική της εταιρεία, η αλήθεια είναι διαφορετική:

Πρώτον, γιατί το σημερινό ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας στην Εθνική-Πανγαία ΑΕΕΑΠ είναι μόνο 32,66% (65,49% η Invel και 1,85% η διασπορά στους επενδυτές) και

δεύτερον, γιατί το προαναφερθέν ποσοστό θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η διοίκηση της εταιρείας ήδη αναζητεί τρόπους προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τη διασπορά των μετοχών της, σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.

Επίσης, η Εθνική Πανγαία έχει ήδη λάβει ομολογιακό δάνειο από το εξωτερικό ύψους 237 εκατ. ευρώ που έχει επενδύσει κυρίως σε εγχώρια ακίνητα, ενώ ο στόχος για μεγάλωμα του μεγέθους της αποσκοπεί στο να γίνει η εταιρεία «ορατή» από τους διεθνείς επενδυτές και οι τελευταίοι να τοποθετηθούν σ’ αυτή.

Η Εθνική Πανγαία ωστόσο δεν είναι η μόνη ΑΕΕΑΠ που θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί στην αγορά ακινήτων που οι τράπεζες θα ήθελαν να διαθέσουν στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνειά τους και να βελτιώσουν τους δείκτες της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι και η Grivalia, πάλαι ποτέ θυγατρική της Eurobank, που τώρα έχει περάσει στα χέρια των Καναδών της Fairfax. Να σημειώσουμε άλλωστε τη στενή πλέον σχέση της Fairfax με τον όμιλο Eurobank, καθώς όχι μόνο η πρώτη διαθέτει ένα σημαντικό ποσοστό της δεύτερης, αλλά επιπλέον οι Καναδοί έχουν εξαγοράσει την πλειοψηφία των μετοχών σε δύο άλλες εταιρείες (την Grivalia και την ασφαλιστική Eurolife), που εξακολουθούν να συνεργάζονται με τον τραπεζικό όμιλο.

Η Τράπεζα Πειραιώς επίσης έχει ξεκινήσει επαφές με επενδυτές του εξωτερικού, προκειμένου αυτοί να τοποθετηθούν στη θυγατρική της Trastor ΑΕΕΑΠ ΤΡΑΣΤΟΡ +4,10%, με στόχο τόσο το μεγάλωμα της εταιρείας, όσο και την αύξηση της διασποράς της μετοχής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Τέλος, το δικό της business plan θα ανακοινώσει μέσα στους επόμενους μήνες και η υπό ίδρυση ΑΕΕΑΠ, που ως «πρώτη ύλη» θα έχει ένα μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της Quest Holdings.

Ο κ. Καρυτινός όμως αναφέρθηκε και στη γενικότερη στήριξη που θα μπορούσε να προσφέρει ο κλάδος των ΑΕΕΑΠ στην ελληνική οικονομία.

«Μέσω του θεσμού, θα μπορούσαμε να προσελκύσουμε σημαντικού ύψους επενδύσεις στην Ελλάδα. To καλό είναι ότι δεν έχουμε σοβαρά ζητήματα με το θεσμικό μας πλαίσιο. Ζητούμενο λοιπόν είναι να διατηρηθεί το υπάρχον πλαίσιο και αν μάλιστα μπορούσαμε να διορθώσουμε και κάποιες λεπτομέρειες, τόσο το καλύτερο.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα προσπαθούμε να αναπτύξουμε έναν κλάδο σε ένα διεθνοποιημένο πλαίσιο εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Χώρες του εξωτερικού, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αναπτύσσουν και βελτιώνουν το θεσμικό τους πλαίσιο, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερα κεφάλαια. Είναι άλλωστε σαφές ότι το κεφάλαιο επιλέγει τις χώρες που του προσφέρουν τους καλύτερους όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της Εθνικής Πανγαία.

Πηγή: www.euro2day.gr