Στο επίκεντρο αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια

  • 0

Στο επίκεντρο αξιολόγηση και «κόκκινα» δάνεια

Tags : 

4b34b384b757df3e8db06e503d404872_XLΗ αξιολόγηση και τα κόκκινα δάνεια είναι τα δύο σημαντικότερα θέματα για τα οποία δέχθηκαν χθες ερωτήσεις οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών στο χρηματοοικονομικό road show που διοργάνωσε η UBS στη Νέα Υόρκη και ολοκληρώθηκε χθες.

Οι ανησυχίες για την πορεία της αξιολόγησης με πολιτικές προεκτάσεις αποτέλεσε το κύριο μέλημα των θεσμικών επενδυτών στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν σε αυτές τις χαμηλές τιμές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ωστόσο, θεωρούν πως επειδή η αξιολόγηση έχει επί μακρόν καθυστερήσει (πρόκειται για προαπαιτούμενα που συζητούνται από τον Οκτώβριο του 2015) και ο Ιούλιος -μήνας σημαντικών υποχρεώσεων για τη χώρα- δεν είναι μακριά, θα ήθελαν να έχουν την εικόνα πριν δεσμεύσουν κεφάλαια στο Χ.Α.

Και όσο και αν θεωρούν τις τιμές πολλών μετοχών ευκαιρία, εν τούτοις συνδέουν απολύτως την πρόθεση με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, ανησυχώντας για το γεγονός πως η κυβέρνηση καταθέτει τα νομοσχέδια που δεν έχουν πλήρως συμφωνηθεί με τους Θεσμούς. Εν τούτοις καθησυχαστικοί εμφανίζονται επί του θέματος οι Ελληνες τραπεζίτες, οι οποίοι απαντούν πως η αξιολόγηση βρίσκεται πολύ κοντά στο να ολοκληρωθεί και θα ολοκληρωθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στις ερωτήσεις που επιτακτικά τους απευθύνονται από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πιθανότητα εκλογών; Όχι.

Πιθανότητα νέου δημοψηφίσματος; Δεν υπάρχει λόγος, είναι η προέκταση των ερωτημάτων των funders ως κακό σενάριο, αν η αξιολόγηση δεν καταφέρει να κλείσει. Δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο, απαντούν οι ερωτώμενοι που εκτιμούν πως τέλος του Απριλίου ο κύκλος θα έχει ολοκληρωθεί. Οι ερωτήσεις ωστόσο προς τις τράπεζες μοιραία έχουν και ένα δεύτερο σκέλος που αφορά τα κόκκινα δάνεια, δηλαδή τα NPL’s. Kρίσιμες αιτιάσεις των ξένων θεσμικών επενδυτών είναι γιατί οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη πουλήσει NPL’s και πότε αυτό θα συμβεί, αλλά και με τι ρυθμούς, προκειμένου να αναμορφωθούν οι ισολογισμοί. Το θέμα, όπως εξηγούν τραπεζικοί παράγοντες, δεν είναι τόσο απλό. Για την ακρίβεια παραμένει σύνθετο και τούτο διότι:

  • Το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
  • Τα περιθώρια για την πώληση NPL’s είναι πολύ συμπιεσμένα, διότι οι εταιρείες που δυνητικά αγοράζουν προσφέρουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Ετσι τα πιστωτικά ιδρύματα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους γύρω από το θέμα αυτό, εκτιμώντας πως αρκετά σύντομα θα κληθούν να πάρουν και συγκεκριμένες αποφάσεις. Συγχρόνως προχωρούν καταθέτοντας διαρκώς προτάσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο, ώστε αυτό να καταστεί ευέλικτο και αποτελεσματικό προστατεύοντας μεν τα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς, όμως, να επιτρέπει στους στρατηγικούς κακοπληρωτές να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης προστασίας. Το θέμα πάντως διαβεβαιώνουν οι τραπεζίτες θα λυθεί οπωσδήποτε μέσα στο 2016, κυρίως επειδή η οικονομία θα περάσει σε φάση ανάκαμψης, στοιχείο το οποίο θα λειτουργήσει από μόνο του στη μείωση του ρυθμού αύξησης των κόκκινων δανείων.

Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα απαιτείται πάνω από όλα, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πολιτική σταθερότητα και επιστροφή της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το παράδειγμα του 2014 είναι ενδεικτικό. Από το δ’ τρίμηνο του 2013 ως και το γ΄ τρίμηνο του 2014 οι τράπεζες κατάφεραν με σειρά ρυθμίσεων να περιορίσουν το εύρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη στιγμή που ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιβράδυνε επίσης σημαντικά. Παράλληλα, το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση του προβλήματος θα έχει ολοκληρωθεί. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία σχεδόν ένα στα δύο δάνεια, που έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας, είναι είτε μη εξυπηρετούμενα, είτε έχουν ρυθμισθεί χωρίς να περάσει 12μηνο κανονικής εξυπηρέτησης, είτε τέλος έχουν απομειωθεί, καθώς εκτιμάται ότι για να εξοφληθεί, θα απαιτηθεί ρευστοποίηση των εξασφαλίσεων.

 

Πηγή: www.imerisia.gr