Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-θεσμών

  • 0

Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα-θεσμών

Tags : 

loan1-thumb-largeΣτο τέλος του Φεβρουαρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα έχει έτοιμο το πλαίσιο για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν οι εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, και από τις αρχές Μαρτίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν δάνεια σε καθυστέρηση.

Παράλληλα η Τράπεζα Ελλάδος θα έχει έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι και το νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα ανώτερα στελέχη της ΤτΕ με εκπροσώπους των δανειστών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη θέσπιση στόχων ανά τράπεζα για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων .

Μάλιστα σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Ελλάδος, το πλαίσιο αδειοδότησης θα είναι έτοιμο στις 29 Φεβρουαρίου και διευκρίνισε πως «υπάρχει ενδιαφέρον από τις συγκεκριμένες εταιρείες», υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων. «Το ζήτημα είναι» συνέχισε «πως επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες θα βρουν κεφάλαια για να συνεχίσουν την λειτουργία τους».

Σε ότι αφορά τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σημείωσε πως δεν απασχόλησαν τη συνάντηση με τους δανειστές. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι από τα 9,5 δις ευρώ των «κακών» τραπεζών έχουν ανακτηθεί μόλις 700-800 εκατ ευρώ. Να σημειωθεί ότι ειδικά για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, η έκθεση της Blackrock που έχει αποσταλεί στις τράπεζες, περιλαμβάνει διάφορα μοντέλα διαχείρισης της συγκεκριμένης κατηγορίας δανείων.

Τέλος ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχει καλή αίσθηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

 

Πηγή: www.ethnos.gr