Το ευρωπαϊκό παζάρι με τα «κόκκινα» δάνεια

  • 0

Το ευρωπαϊκό παζάρι με τα «κόκκινα» δάνεια

Tags : 

short-term-loanΣε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 104,3 δισ. ευρώ προχώρησαν το 2015 οι τράπεζες της Ευρώπης σε μια προσπάθεια εξυγίανσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου που… πνίγεται από «κόκκινα» δάνεια άνω των 2 τρισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε προ ολίγων ημερών «σήμα» να συνεχιστεί η εκκαθάριση και το 2016, υπογραμμίζοντας ότι η μεγάλη πρόκληση είναι να επιταχυνθεί η διαγραφή ή η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανάλογη έκκληση είχε απευθύνει στα τέλη του περασμένου έτους ο Χοσέ Βινάλς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Νομισματικών Υποθέσεων και Κεφαλαιαγορών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει «αποφασιστική δράση» για να αντιμετωπίσει τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς απειλείται η οικονομική της ανάκαμψη.

Σύμφωνα με έκθεση της Deloitte, το 2015 κρίνοντας από τη συνολική αξία των συναλλαγών (ύψους 104,3 δισ. ευρώ) που ολοκληρώθηκαν το α’ εξάμηνο, καθώς επίσης και τα επιπλέον 44,5 δισ. ευρώ αξία χαρτοφυλακίων για τα οποία βρίσκονταν σε εξέλιξη διαδικασίες πώλησης στο τέλος του ίδιου χρόνου, η δραστηριότητα στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν υψηλότερη κατά περίπου 26% σε σύγκριση με την αξία συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν το 2014, ύψους 83 δισ. ευρώ (με βάση τις ολοκληρωμένες συναλλαγές).

Οι τρεις μεγαλύτεροι αγοραστές προβληματικών δανείων ήταν το επενδυτικό fund Cerberus (32,4 δισ. ευρώ), η Deutsche Bank (7,8 δισ. ευρώ) και η Goldman Sachs (5,8 δισ. ευρώ).

Για το 2016 εκτιμάται ότι η συνολική αξία των πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη στρατηγικών και μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αγγίξει τα 130 δισ. ευρώ, καθώς θα συνεχιστούν οι ενέργειες απομόχλευσης.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, αρχίζει να διαφαίνεται μια παρατεταμένη στροφή των συναλλαγών από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, κυρίως με κάλυψη εμπορικά ακίνητα, προς τις πωλήσεις εξυπηρετούμενων αλλά μη στρατηγικών στεγαστικών δανείων, καθώς και δανείων προς ΜΜΕ.

Στη Βρετανία.
Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πιο δραστήρια αγορά, με βάση την αξία συναλλαγών, δανειακών χαρτοφυλακίων το 2015, με τις πωλήσεις να ξεπερνούν τα 38 δισ. λίρες. Αναμένεται ότι και το 2016 η εν λόγω αγορά θα διατηρήσει την 1η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με βάση την αξία συναλλαγών.

Αναφορικά με τη συναλλακτική δραστηριότητα, η αγορά δανειακών χαρτοφυλακίων της Ιρλανδίας παρουσιάζει ενδείξεις επιβράδυνσης, ενώ αντίθετα αυξάνεται η δραστηριότητα στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κεντρική, τη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.

Η αναμενόμενη αύξηση της αξίας των συναλλαγών θα προέλθει κυρίως λόγω της αύξησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, των αυξημένων εποπτικών υποχρεώσεων και των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες καθώς και της επικρατούσας στρατηγικής για επικέντρωση στις κύριες εγχώριες αγορές και στην εστίαση στις κύριες δραστηριότητες.

Κατά την Deloitte, μια δραστήρια αγορά πωλήσεων χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων:

  • Μειώνει τους χρηματοοικονομικούς, λειτουργικούς, οργανωτικούς και κεφαλαιακούς επιβαρυντικούς παράγοντες για τις τράπεζες.
  • Αποδεσμεύει ανθρώπινους πόρους και κεφάλαια προς όφελος νέων χρηματοδοτήσεων της πραγματικής οικονομίας, που είναι παράγοντας ανάπτυξης της οικονομίας.
  • Βελτιώνει τη διαχείριση τραπεζικού κινδύνου. Προσελκύει το ενδιαφέρον μιας σειράς επενδυτικών ιδρυμάτων, όπως είναι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και οι οργανισμοί διαχείρισης κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων ξένων επενδυτικών ιδρυμάτων, τα οποία μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά και στην εταιρική ανασυγκρότηση κλάδων της οικονομίας που απαιτούν νέες επενδύσεις.

 

 

Πηγή: www.ethnos.gr